Menu

Boerderijactiviteiten

Op een boerderij valt veel te beleven. Op voorhand kies je welke activiteiten je klas wil doen (zie boerderijactiviteiten). Dierenverzorging en werken in de moestuin zijn twee activiteiten die wij ten sterkste aanbevelen. De kinderen komen naar de boerderij om te proeven van het leven daar, tussen de dieren en planten.

> een boerderijactiviteit duurt ongeveer 2 uur.
> Vooraf verdeelt de leerkracht de leerlingen in kleinere groepjes.
> Bij elke groep verwachten wij 1 begeleider van de school.
> Een doorschuifsysteem maakt het mogelijk dat alle kinderen de gekozen activiteiten kunnen doen.>

Verblijf je meerdere dagen op de boerderij, dan wordt elke voor- en namiddag één boerderijactiviteit gepland. Behalve wanneer je aankomt of vertrekt, dan verloopt de dag anders. Wil je weten hoe een dag op de boerderij eruit ziet, klik dan op dagindeling.

Tijdens de vrije spelmomenten kunnen de kinderen spelen in onze speeltuin, ravotten op het grote erf of spelen in onze paddock.  De leerkrachten zijn dan wèl verantwoordelijk voor het toezicht op de kinderen.

Onze activiteiten

De leerkrachten maken een keuze uit pakket 1 en pakket 2 afhankelijk van het aantal dagen van hun verblijf:
> 2 dagen/1 nacht: 2 activiteiten uit pakket 1 waarvan één volledig door ons begeleid.
> 3 dagen/2 nachten: 4 activiteiten waarvan drie uit pakket 1 en één uit pakket 2
> 4 dagen/3 nachten: 6 activiteiten waarvan vijf uit pakket 1 en één uit pakket 2
> 5 dagen/4 nachten: 8 activiteiten waarvan zes uit pakket 1 en twee uit pakket 2

 

PAKKET 1

1)De boer(in) begeleidt de volledige activiteit

Dierenverzorging

Dieren hebben, naast eten en water, véél verzorging nodig. De kinderen helpen bij  het uitmesten van de stallen, borstelen van de pony’s, … Konijntjes knuffelen, hooi en voeder aanvullen, misschien wel meerijden met de tractor, … afhankelijk van wat er die dag nodig is. Aldoende leren de kinderen omgaan met de dieren, welke functie de verschillende boerderijdieren hebben, welke producten ze leveren, … en  hoeveel liefde en aandacht de dieren nodig hebben.  “Dierenverzorging” is een volwaardige activiteit en staat los van het dieren eten geven.

meer foto’s – klik hier

Boerenmoestuin

vindt niet plaats tussen herfst- en krokusvakantie.

Na een uitgebreide rondleiding, waarbij alle zintuigen worden aangesproken (proeven van een wortel, ruiken aan de kruiden, kijken), op het erf en in de biologische moestuin, gaan de  kinderen zelf “boeren” : zaaien, poten, planten en bemesten,  onkruid wieden, oogsten van groenten, fruit en kruiden,… . Met respect voor de natuur en aansluitend bij de mogelijkheden van het seizoen.  Met de kruiden wordt er nadien een kruidenolie gemaakt.

meer foto’s – klik hier

2) De boer(in) en de leerkracht werken samen

Van onderstaande activiteiten wordt één uur door ons en één uur door de leerkrachten begeleid. Deze activiteiten zijn volledig uitgewerkt. Er wordt van de leerkrachten geen voorbereiding verwacht.

Dierenmanieren

Tijdens deze activiteit staat het respect voor de dieren centraal. Als aanvulling op de activiteit dierenverzorging, gaan we dieper in op het natuurlijk gedrag van dieren, de hiërarchie, de huisvesting en de voeding. De kinderen krijgen de kans om het natuurlijk gedrag van de dieren te stimuleren a.d.h.v. eenvoudige oefeningen. Daarnaast gaan de kinderen, samen met de leerkracht, onze dieren eens lekker verwennen! In de natuur gaan de dieren op zoek/jacht naar eten en besteden ze hier veel tijd aan. We proberen dit na te bootsen door met  alledaagse en recycleerbare materialen het leven van onze dieren wat spannender te maken bv. door het rijgen van een groenteketting, het verstoppen van eten op verschillende manieren ….

meer foto’s – klik hier

Graanverwerking

Brood komt natuurlijk van de bakker, maar hoe ‘maakt’ de bakker ons dagelijks brood, welke producten gebruikt hij en waar komen die vandaan?  Tijdens deze activiteit krijgen we hierop een antwoord. Wij geven uitleg over de kringloop van het graan (zaaien, maaien, dorsen en malen, bakken, …), de verschillende soorten graan en hun bereidingen. Dan rollen de kinderen, samen met de leerkracht,  hun mouwen op en maken zelf pistolets.

meer foto’s – klik hier

Wolverwerking

Van schapenvacht tot geweven kleedje of gebreide sjaal is een heel proces. We geven uitleg over het verwerken van wol (wassen, kaarden, spinnen, weven, …) Dan gaan we zelf aan de slag en vilten een sleutelhanger. Samen met de leerkracht gaan de kinderen naar onze schapen kijken en leren er nog meer over deze diersoort aan de hand van een interactief  spel.

meer foto’s – klik hier

 

Melkverwerking

Dat melk niet in een fabriek wordt gemaakt , kunnen de kinderen zien en beleven. Samen met de boer(in) proeven we de verschillende soorten melk en maken overheerlijke choco van de beste producten! In een video krijgen we het hele proces te zien van hoe de melk van de boer tot in de winkel geraakt. Samen met de leerkracht ontdekken de kinderen dat koeien herkauwers zijn en dat melken niet gemakkelijk is.

meer foto’s klik hier

 

Papiergami

De kinderen recycleren zelf papier en ervaren het hele proces, vanaf het scheuren van snippers en pulp maken, tot en met het scheppen en decoreren van papier. In het tweede deel wordt, samen met de leerkracht, de kunst van het papiervouwen (origami) ontdekt waarbij we allerlei leuke figuurtjes maken.

meer foto’s – klik hier

De kip en het ei

Een ei kent iedereen, maar waar komt het vandaan? Zit er altijd een kuiken in het ei en hoe groeit dat kuiken? Samen met de boer(in) gaan we de kippen eens van dichtbij bekijken en leren over de typische kenmerken van de kip. We geven uitleg over de huidige productie van leghennen, vleeskippen en eieren in de gespecialiseerde bedrijven. Er worden leuke weetjes over het ei getoond en we kraken de ei-code. Nadien dagen we de kinderen en leerkrachten uit in de esc-kip room! Op tijd ontsnapt? Quiz je nog slimmer!

KRIEBELBEESTEN

gaat niet door in winterperiode

Wil je weten wat nu precies insecten of spinachtige dieren zijn? Vind je het leuk om op ontdekking te gaan? Dat kan! In het kriebelhuis worden we, samen met de boer(in), op speelse wijze ondergedompeld in de wondere wereld van de insecten. Samen met de leerkracht, gaan we, op zoek naar kriebelbeestjes. Daarna bekijken wij de beestjes van dichtbij m.b.v. een loeplamp bij de boer(in) in onze woonwagen. Samen met de leerkracht gaan we op speurtocht op zoek naar kriebelbeestjes.

meer foto’s – klik hier

 

**NIEUW** Hallo, meneer de uil

Enkel tijdens de winterperiode

Tijdens de donkere dagen in de herfst en winter besteden we aandacht aan deze bijzondere vogels. Met de hulp van de boer(in) gaan de kinderen zelf aan de slag om een echte braakbal uit te pluizen, op zoek naar botjes …. Samen met de leerkracht leren de kinderen, aan de hand van uitgebreid visueel materiaal, het dier en zijn leefomgeving kennen. In spelvorm proberen we de verschillende uilensoorten van elkaar te onderscheiden en komen zo te weten welke uilen er in België leven.

PAKKET 2

De kinderen en de leerkrachten werken samen

De leerkrachten maken een keuze uit één of twee van deze activiteiten om tot een 2 uur durende activiteit te komen die ze zelf volledig begeleiden.

1) 2 uur durende activiteit

Landlopers app

De kinderen en leerkrachten gaan op stap en brengen het verhaal van de landlopers weer tot leven. We kunnen dit al dan niet samen met Noortje, onze ezel, doen.  Landlopers waren mensen zonder middelen van bestaan die vroeger in de kolonies moesten werken. Met behulp van een iPad waarop foto’s en anekdotes staan, beleven wij het verhaal van de kolonie in het landschap zelf.  Onderweg kunnen de kinderen een munt verdienen om hun vrijheid af te kopen.

meer foto’s – klik hier

De boerderij daagt je uit!

Eén tegen allen in de sfeer van de boerderij. Wij dagen je jullie uit om, tijdens een ludiek en educatief spel, te leren dat de mens geen alleenheerser is, dat het belangrijk is om in harmonie te leven met de dieren en planten en hoe we dit kunnen doen. Dat leren we aan de hand van doe-opdrachten die wij moeten vervullen binnen de tijd. Durven jullie de uitdaging met de boerderij aan?

meer foto’s klik hier

2) 1 uur durende activiteit

 

Dierenbuffet

Wij gaan onze dieren eens lekker verwennen! In de natuur gaan de dieren op zoek/jacht naar eten en besteden hier veel tijd aan. We proberen dit na te bootsen door met alledaagse en recycleerbare materialen het leven van onze dieren wat spannender te maken bv. door het rijgen van een groentenketting, het verstoppen van eten op verschillende manieren…

 

Esc-kip room (vanaf het 2e leerjaar)

We worden opgesloten in onze kippenweide en worden uitgedaagd om, via tips, aanwijzingen die wij er kunnen vinden, een groot raadsel op te lossen. Dat kan alleen maar door ons te verdiepen in de kippenwereld. Komen we tot de juiste oplossing en kraken wij de ei-code zodat wij kunnen ontsnappen? Op tijd ontsnapt? Quiz je nog slimmer!

Beestjes op hotel

Het wordt steeds moeilijker voor insecten om een goede schuilplaats en nestplaats te vinden. Dat is jammer want insecten zijn van onschatbare waarde voor de natuur. Wij gaan de natuur een handje helpen door het maken van een heus insectenhotel!

Boerderijkermis

Komen jullie meespelen op onze bonte boerderijkermis? Wie kan onze kippen uit evenwicht brengen of kan goed mikken en scoren bij het spel varkensvoer en melkflessenfun? Ook een dolle rit op de gocarts ontbreekt niet! Benieuwd? Kom dan zeker onze kermis ontdekken en leef je uit!

STROPARADIJS

In ons gloednieuw stroparadijs kunnen de kinderen zich volop uitleven in het stro. We gaan moeten rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan… om alle opdrachten correct uit te voeren. Als we goed samenwerken, gaat het misschien wel sneller! In het stroparadijs worden onze motorische vaardigheden ten volle gestimuleerd.

Huifkarrentocht

Een leuke ontspanning voor de kinderen!  Twee huifkarren die getrokken worden door onze prachtige Haflinger-paarden.  De kinderen maken op een leuke manier kennis met de mooie natuur van Wortel Kolonie. Deze tocht duurt ongeveer 1 uur. Door omstandigheden (bv. het weer) is dit een activiteit die verplaatst of vervangen kan worden.

 

meer foto’s – klik hier

Boerenestafette

De kinderen spelen verschillende nostalgische spelletjes; van hoefijzerwerpen tot kruiwagenrace. Alle spelletjes worden uitgezet op het middenplein. De groep bepaalt zijn eigen volgorde en tempo. Het wedstrijdelement is bewust weggelaten waardoor het accent komt te liggen op het plezier en samen spelen.

Ideeënkoffer

Tijdens de vrije momenten kunnen de leerkrachten gebruik maken van spelletjes uit onze Ideeënkoffer zoals boerderijquiz, volksspelen, groepsspelen voor in het bos of op het erf, … of een kampvuur.

Wil u meer weten? Stuur een e-mail naar info@debontebeestenboel.be